Botol Tjebok.......of ....Toiletpapier

0
Persoonlijke beoordeling: Geen

Altijd al, sinds mijn jeugd in Indië en daarna hier in Holland hebben wij, Indische mensen .. het altijd over de Botoltjebok en Toiletpapier …

En … om het even duidelijk uit te leggen, de Botoltjebok werd gebruik om af te wassen of

het schoonmaken van je bibs als je een ‘grote’ hebt gedaan in het toilet, toch?

En...dat deed men vroeger en soms nu nog in Indonesië in de kali en wassen het daarna met stromend water uit de kali ook tegelijk schoon.

De Indische mensen gebruikten daarvoor een “gayung met water” … helemaal keurig, hoor! Zo werden we het ook geleerd door onze ouders!

Sommige Hollanders die heel lang in Indiëhebben gewoond deden het ook zo en sommigen

deden het met ‘toiletpapier’ … en tegenwoordig kun je een  flexibele ‘mini-doche’ in je toilet aan-

sluiten inplaats van flessen (botols) te gebruiken …

Maar nu is de vraag … wat is eigenlijk  hygiëner of schoner en praktiser? Elke keer wordt er hierover gediscussieerd. De ene vindt toiletpapier schoner, hygiëner en praktiser … en de andere vindt met water een betere optie …

Mijn conclusie …

Ikzelf heb daar mijn eigen theorie en ervaring opgedaan …Wij Indische mensen hebben altijd al een beetje Hollands en een beetje Indonesisch in ons zitten, toch? Kijk maar naar onze eet gerechten, ons Indo taaltje en nog veel meer dingen waar wij niet bij stil staan …

Ik doe het altijd zo … eerst heel goed schoonmaken met toiletpapier … en daarna pas met water goed afspoelen. Zeker 100% schoon … en je weet zeker dat je met schone vingers weer de

WC uit komt …Weer een beetje Hollands en een beetje Indonesisch, maar wel ‘erreg bersih’ lui!!

Dus lieve Indo’s en Hollanders … gebruikt alle 2 handelingen en je weet zeker dat het hygiënischer, schoner en praktiser is … ZEKER WETEN !!!

 

Succes …

Ed Brodie

Maar toch na het gebruik van

Maar toch na het gebruik van papier en de bototjebok,ondanks dat je denkt dat je vingers schoon zijn of schoon uitziet,je handen wassen met zeep en water.Tegenwoordig ook met dethol hand zeep.Dit is pas hygiënisch en misschien meer Hollands dan Indisch.

Op www.sanidouche.nl hebben

Op www.sanidouche.nl hebben ze hele mooie RVS en Chrome Handdouches. Ik heb er eentje gekocht en nu zo'n 3 weken in gebruik op mijn beide toilets. Tjebok is goed maar een Sanidouche handspray is echt fantastisch! Groetjes, Sukini

    De botol tjebok hoort

 

 

De botol tjebok hoort thuis in elk Indisch huis...

 

Ik wilde dus een speciale botol tjebok en belde een keramiek kunst-atelier...je kunt al een botol laten maken naar eigenontwerp samen met de kunstenaar voor  800,- euro !

Stel dat ik bezoek zou krijgen en hij of zij de botol laat vallen !

 

Dus die wens heb ik maar terzijde gelegd we doen het voorlopig met een coca-cola fles.....

      Geen botol-cebok of

 

 

 

Geen botol-cebok of gayung meer na je boodschap ... 

 

In Indonesie (en misschien ook al hier in Holland) bestaan er ingebouwde waterstraal kraantjes, die je uit en aan kunt draaien en die precies zijn gericht naar ..."je weet wel wat ik bedoel" ...warm of koud water en met een sterke straal ... je hoeft alleen maar eerst schoon te vegen met papier, en daarna cebokken ... en uiteraard je vingers wassen met zeep!!! (of met detol).

Toch erg slim van die Indonesiers ...

 

succes en veel cebok plezier!

 

Ed Brodie

   Hier in

 

 Hier in Turkije is de waterstraal standaard op de toiletpot geınstalleerd.

 

Voor Zuid Afrika hebben we de handdouches meegenomen uit Nederland en daar in de   toiletten naast de toiletpot laten installeren.

 Op de vliegvelden op Z.Afrika is er altijd één toiletruimte met een wc.pot die toegerust is met een ıngebouwde waterstraal, hardstikke fijn is dat. 

 

 

Si Edd , ik ga volgend jaar

Si Edd , ik ga volgend jaar naar Lawang en Poerwodadi , hebben ze daar ook normale toiletten zoals hier of moet ik ook noch een dusche meenemen.

 

 Salut

 

Johan

  Johan ... Of ze daar

 

Johan ...

Of ze daar normale toiletten hebben in Lawang en Purwodadi (?) ...pas op ik geef geen directe antwoord, hoor!! Als je in Lawang  naar een goed hotel gaat (Ik zou niet weten waar ..) of naar een redelijk goede restaurant gaat,misschien wel ...maar Purwodadi (???)

Even een tip ...logeer dan in Malang in Hotel Olino of Regent Hotel ...geweldig, of iets minder Hotel Trio Indah precies bij de eerste rotonde als je de Malangse grote winkelstraat  binnen komt (vroegere naam: Kayutangan).!! Malang is niet zover van Lawang ...

Neem voor de zekerheid altijd mee ...toilet papier vanuit Holland, liefs een beetje duurdere het lijkt op vochtige toilet-papier! Inge neem het altijd mee ...doe dat, geloof me!!!

Goede reis en veel Cebok-plezier!!

 

Ed Brodie

beste Johan . je denk zeker

beste Johan . je denk zeker dat indonesia achterlijk is met jou toiletten gedoe man als niets zo  zeker ben blijf maar liever in holland. w .m

Ya dat denk ook over onze

Ya dat denk ook over onze Johan

Hij had zeker Indonesie verlaten lang voor voor  de tweede wereld oorlog

Adoeh.... gaat we nu over

Adoeh.... gaat we nu over billen praten ? Moet kunnen op deze Adinda site. Feel free en praat mee. Ik heb in het Indonesie van nu ook wel toiletten gezien die niet onderdoen voor de toiletten in Nederland. Superschoon met toiletpapier, die je overigens per velletje moet betalen. Dat was trouwens in de buurt van Bandung . Je moest er we entreegeld betalen ongeveer 1500 Rph.

In Purwodadi moet je waarschijnlijk met een lantaarntje zoeken naar een goed hotel en een restaurant met goede sanitaire voorzieningen. Dus Johan een eindje verder en langer rijden

en de billen goed dichtknijpen tot je iets vindt waar je billen zich met plezier op zullen zetten.

Ik heb ook wc's gezien die zo smerig waren dat er geen varken in zou willen poepen en plassen.

 

Ik heb ook wc's gebruikt waar je je gebruikte toiletpapiertjes in een emmer moest gooien om verstopping van de wc te voorkomen. Ook heb ik op een wc gezeten waar ik toiletpapier gebruikte en hetzelfde gebruikte papier achter het huis terug zag...... door gebrek aan een afvoerpijp. Wel lachen hoor.

Je ziet Johan er wordt een beroep gedaan op jouw creatieve gevoel om je afvalstoffen ergens te deponeren, zodanig dat je billen hun waardigheid kunnen houden, en jij met schone handen en vingers verder kunt reizen.

Hartelijke groet,

 

C.E. Bok - van Onder   

Ik doe het andersom. Eerst

Ik doe het andersom. Eerst water dan drogen met wc papier. Als het vochtig is krijg je volgens mijn huisarts eerder kans op aambeien. Vandaar.

Tja ik doe het op mijn manier

Tja ik doe het op mijn manier he ene meer zeg ikke niet hahahaa grt bea

Kijk, lieve mensen

Kijk, lieve mensen ...vrienden en kenalen ...

 

Maakt niet uit hoe jullie het doen (Cebokken) ... als het maar schoon is, toch?!

Het gaat er om ... alles, na spoelen en goed wassen en zeker je handen na spoelen met zeep ... that's it! Dus eigenlijk bedoel ik ... niet alleen met toillet-papier, het kan nooit ...

maar dan ook nooit schoon zijn, dat bedoel ik eigenlijk ... succes!

 

Ed Brodie

 

  omdat wij in Indonesie

 

omdat wij in Indonesie grotendeels water  en onze handen gebruiken, mag ik dan jullie

 

aanraden om altijd korte nagels te hebben , want anders ................ ? ( you know what

 

you have to do  as an extra finishing touch )

JT

Ik ben het met Ed Brodie

Ik ben het met Ed Brodie eens, ik doe het namelijk ook zo. Alleen uit zuinigheidsoverweging, doe ik nog iets speciaals met het papier. Dit is best een schoon verhaal hoor, dus U kunt het rustig en zonder afgrijzen uitlezen. Ik trek twee velletjes papier, wel aan elkaar en die vouw ik dubbel, dan is het paier wat dikker, tegenwoordig is het papier zooo dun, dat je vinger er dwars doorheen gaat met alle onfris geurende gevolgen. Maar op mijn manier is de kans wel een stukje kleiner. Bij de tweede keer is het goed schoon, en daarna gebruik ik mijn beste maatje op het toilet: de handdouche. Binnen handbereik, heb ik nog een flacon handwasmiddel staan. Een paar druppels op mijn linkerhand en dan lekker badderen. Als mijn dochter toevallig in de gang staat dan geneert zij zich in verband met het geluid dat cebokken maakt. Dus wij wassen onze billen ook nog eens met geluid!. Nou tot zover maar deze technische uitleg, bij het schoonmaken van het uiteinde van mijn endeldarm.TAWON CEREWET

Ed, ik ben benieuwd wie

Ed, ik ben benieuwd wie eigelijk op deze foto zit
His smile indicates that he is a bit shy , astonished, but
I am quite sure that he is very proud of being an Indo.
Isn't he ?
Jos T

Jos ... de foto heb ik niet

Jos ...

de foto heb ik niet geplaatst ... maar ik denk dat onze Frank (van stg. adinda) zomaar een foto heeft gebruikt uit zijn archief of oude Indische-boekjes ???

We kennen hem gelukkig niet ..hahaha! Hé nyong tot snel maar weer, ja? We komen zeker met een kleine groep in de maand oktober 2013 ... dus ik bel je zeker daarvoor nog, oke?!

grtjs. Ed.-

Ok Ed,I'll be at your

Ok Ed,I'll be at your service
btw Annelies van Moerkerken ( ex SF Krembung ) die komt ook in Malang tussen 10-13 July 2013.
Wij gaan zo gezien ook naar Krembung & Tulangan
Tot weerziens pal
Jos T

Een sproeiertje vind ik toch

Een sproeiertje vind ik toch handiger dan de cebok. Ik heb er eentje gekocht op www.bidetdouche.nl Groetjes mensen!

Volop keuze ook in Nederland

Volop keuze ook in Nederland in die super handige en hygiënische toiletdouches. Hier vind je modellen die niet druppelen en fraai van vorm >> www.https://bidetdouche.nl/toilet-handdouches/metalen-toiletdouches.html 

 

Er is ook een showroom om waar alles werkend te zien is en eventueel te proberen.

Nieuwe reactie inzenden

Door gebruik van dit formulier accepteert u Mollom's privacybeleid.